A százalékos kakaótartalom

Mit jelent a csomagoláson százalékosan megadott kakaótartalom?

Kakaótartalom

Az első gondolatunk általában az, hogy minél magasabb egy csokoládé kakaótartalma, az annál jobb. Valójában ez a kijelentés csak részben igaz, a kakaótartalom önmagában nem határozza meg egy csokoládé minőségét.

Minőségi csokoládé

A jó minőségű étcsokoládé mindössze néhány alapanyagból áll: kakaóbabból (kakaópor és kakaóvaj) és cukorból. Gyakran adnak hozzá még vaníliát és lecitint. Ebből az következik, hogy minél magasabb a kakaó tartalma egy csokoládénak, annál kevesebb cukrot tartalmaz. Nem mindenki rajong a natúr, kesernyés ízekért. Az, hogy milyen csokoládét eszünk szívesen, saját ízlésünk szerint választjuk meg. Gondoljunk csak a borokra, ott is számtalan ízzel találkozunk, ezen belül is száraz, félszáraz, félédes vagy édes fajtákkal. Itt is számít az, hogy melyik termőterületről származik és milyen fajta a szőlő, no és melyik borászatban, hogy készítik el.

A csokoládé esetében az alapanyag minősége és annak megfelelő feldolgozása a két legfontosabb paraméter. Megfelelő volt e az erjesztés, a szárítás ideje és módja, de ugyanez elmondható a pörkölés folyamatáról és a konsírozásról is. Amennyiben jó minőségű kakaóbabot dolgoznak fel, figyelve a folyamat lépéseinek betartására, akkor kiváló minőségű, finom csokoládé lesz a végeredmény is.

Adalékanyagok nélkül

Mindezek mellett azonban tény az is, hogy a kiváló minőségű kézműves csokoládék előnye – a finom és egyedi ízek mellett –  az is, hogy nem tartalmaznak aromákat, ízfokozókat és egyéb mesterséges adalékanyagokat. Mivel a kakaóvaj nem olcsó, ezért a nagy gyártók ezt is gyakran helyettesítik más zsiradékokkal, növényi olajokkal, pl. pálmaolajjal. Ezért mielőtt választunk, mindig olvassunk bele az összetevők listájába, ahol ezeket az anyagokat is fel kell tűntetnie a készítőnek.

Összegezve, a százalékos kakaótartalom, az adott csokoládé kakaóbab és hozzáadott kakaóvaj együttes tartalmára utal. Ami, mint láthattuk, önmagában nem határozza meg a csokoládé minőségét. Akkor mi alapján válasszunk? Olvassuk el az összetevőket, azután pedig kóstoljunk, kóstoljunk és kóstoljunk, meg fogjuk találni a számunkra kedves fajtákat és ízeket.