Cuveé, Cru és GrandCru

Mi is az a cuveé csokoládé?

Gyakran keverik a különböző fajtájú babokat és cuvée-ket készítenek belőle a különböző ízhatás elérése érdekében.

Kicsit olyan, mintha egy borászatba csöppennénk be, ahol mesteri érzékkel keverik a különböző fajtákat, hogy végeredményként egy különleges aromával álljanak elő. A kakaóbabok íze nemcsak fajtánként eltérő, hanem termőterület szerint is más-más ízprofilú kakaóbabot termesztenek. Abban is hasonlít a hagyományos borászathoz, hogy az adott év időjárása, a csapadék mennyisége és a napos időszakok hossza ugyanúgy befolyásolja a csokoládé minőségét mint adott esetben a szőlő, a borét. Igen, az évjáratok között is jelentős lehet az eltérés.

Cru csokoládék

Ma már a csokoládégyártásban is megjelentek az úgynevezett termőterülethez köthető fajták, melyeket „Cru” névvel illetnek. A Cru elnevezés a csokoládék esetében többnyire egy-egy magas minőségű termőterületre utal, akár a borászatban is.

A legtöbb csokoládékészítő kínálatában találunk olyan csokoládékat, melyek alapanyaga egyetlen országhoz, termőterülethez vagy egy meghatározott kakaóültetvényhez köthetők.

Ezt általában a single origin felirat is jelzi. Így a csokoládékedvelők összehasonlíthatják az egyes csokoládék sajátos aromáját és ízgazdagságát.

GrandCru csokoládék

A „GrandCru” elnevezést pedig azokra a csokoládékra használják, melyek alapanyaga a legkiválóbb termőterületekről származik és egy-egy helyhez köthető. Az elnevezést a francia Valrhona vezette be, utalva ezzel azokra a különleges csokoládé fajtákra, melyeket keverés nélkül állítanak elő, méghozzá többnyire nemes criollo vagy trinitario kakaóbabból.