Számok a csokoládé világából

Hol termelik a legtöbb kakaóbabot? Néhány érdekes adat a globális csokoládépiacról.

A 2016. év számai alapján a globális csokoládépiac értéke 98,3 milliárd dollár, és emberek millióinak biztosítja a megélhetést valamilyen formában. Amikor megeszel egy szelet csokoládét, érdemes tudnod, hogy mekkora a hátterében kialakult csokoládévilág. Lássunk néhány adatot!

A kakaófa maximum 200 évig él, de fajtától függően kissé eltérő életciklusokkal is találkozhatunk. Ebből nagyságrendileg 25 év az, amikor olyan kakaóbabot terem, amiből csokoládét lehet készíteni. Ültetését követően a negyedik, ötödik évben jelennek meg az első, már felhasználható kakaóbabok.

A kakaóbabok mérete változó, fajtától függően 10 cm és 30 cm között mozog a hosszuk. Egy-egy gyümölcs átlagosan 20-40 magot tartalmaz, ezekből készül ténylegesen a csokoládé.

Bár a kakaófa Közép-Amerikából indult hódító útjára több ezer évvel ezelőtt, jelenleg a világ 5 legnagyobb kakaóbab-termesztő országából négy Afrikában található: Elefántcsontpart, Ghána, Nigéria és Kamerun. Az élbolyban helyet kért magának Indonézia, mely a harmadik helyet foglalja el. Érdekesség, hogy itt mindössze az 1980-as években indult el a termesztés, ezt megelőzően a kakaófák jelenléte nem volt jellemző a térségben.

Hogy kicsit közelebb hozzuk a számokat, nézzük meg, hogy ezek az országok hány tonna kakaóbabot szüretelnek le. A listavezető Elefántcsontpart közel 1 497 000 tonna kakaóbabot termeszt évente, mellyel kicsit több, mint a teljes piac egyharmadát fedi le.  Ezt követi Ghána, ahol átlagosan 797 000 tonna a termesztés volumene, mellyel 17,5% a világpiaci részesedése. A sorban Indonézia következik, évente nagyságrendileg 290 000 tonna kakaóbab terméssel, mely kicsit több, mint a piac 7%-át jelenti.